Jak odblokować kogoś na Facebooku?

Facebook oferuje wiele przydatnych narzędzi dla osób korzystających z portalu – jednym z nich jest możliwość blokowania uciążliwych użytkowników. Z pewnością niejedni z nas mają znajomych, którzy uprzykrzają nam użytkowanie serwisu lub są po prostu uciążliwi, a przecież Internet jest miejscem, gdzie powinniśmy czuć się swobodnie. Pozbycie się osób, które nas irytują jest banalne, bo możemy zrobić to już z poziomu ich profilu. Okazuje się jednak, że cofnięcie tej decyzji nie jest tak łatwe i oczywiste jakby się wydawało.

Jak odblokować na Fb?

Takie pytanie zadaje wiele osób, które z jakiegoś powodu chcą dowiedzieć się jak przywrócić usuniętego znajomego na Facebooku. W tym celu należy zapoznać się z opcjami prywatności na naszym koncie. Jeżeli chcemy dojść do tego jak odblokować kogoś na Fb, niezbędna będzie wiedza z zakresu podstawowego poruszania się po serwisie. Jedną z pierwszych czynności, którą trzeba wykonać, jest kliknięcie strzałki po prawej stronie – zaraz przy ikonie powiadomień – to umożliwi nam przejście do ustawień. Kolejno, w sekcji po lewej stronie, należy wyszukać pozycję Blokowanie, która oznaczona została ikoną „człowieka”.

 Po wejściu w tę zakładkę, pojawi nam się panel zarządzania blokowaniem. To właśnie tutaj znajduje się lista zablokowanych osób przez Facebooka. Jeżeli chcemy usunąć kogoś z tej pozycji, należy wcisnąć niebieski przycisk Odblokuj. Warto wspomnieć, że w tym miejscu widnieją również opcje blokowania wiadomości czy zaproszeń z aplikacji czy nawet stron. Opisana metoda dotyczy korzystania z portalu poprzez przeglądarkę internetową na komputerze.

Jak odblokować kogoś na Fb na telefonie?

Dla osób korzystających z urządzeń mobilnych, które dalej poszukują odpowiedzi na pytanie jak odblokować osobę na znajomego na Fb, sam proces wygląda dość podobnie. Jeżeli chcemy usunąć kogoś z listy zablokowanych, początkowo musimy zalogować się do aplikacji. Następnie przechodzimy w ustawienia naciskając trzy poziome kreski obok ikony powiadomień. Przewijając palcem w dół, wyszukujemy sekcji Ustawienia i prywatność, po czym klikamy pierwszą widoczną opcję. Przesuwając kolejny raz w dół powinniśmy ujrzeć obszar Odbiorcy i widoczność, a w końcu napis Blokowanie. Właśnie tutaj wyświetlają się wszystkie zablokowane osoby, które jednym kliknięciem możemy skasować.

Należy pamiętać, że zablokowane osoby nie mogą wyszukać nas na portalu – jesteśmy dla nich „niewidoczni”. W zależności od rodzaju przewinienia czy po prostu chęci ograniczenia kontaktu, można wypróbować inne możliwości. Jeżeli zależy nam na odblokowaniu znajomych na Fb, ale wciąż nie chcemy, aby mieli dostęp do każdej naszej aktywności, warto wypróbować opcję ograniczenia dostępu. Dzięki temu będziemy dla nich widoczni, ale nie będą mogli widzieć tego, co udostępniamy reszcie naszych bliskich.

Poza tym warto pamiętać również o tym, by mieć aktywowaną weryfikację dwuetapową – dzięki temu na pewno nikt niepożądany nie dostanie się do naszego konta, a my będziemy mogli kontrolować blokady, które sami nadaliśmy.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button